Hemmets expert svarar

​​​​Få svar på dina frågor

Hej, jag heter Håkan Franzén och jobbar på Trygg-Hansa som Hemmets försäkringsexpert.

Jag har varit aktiv inom försäkringsbranschen i 30 år och delar gärna med mig av mina erfarenheter för att du bättre ska kunna undvika olyckor men även få hjälp när olyckan väl har varit framme.

Nedan kan du se några av svenska folkets vanligaste frågeområden inom brand. Vill du veta mer? Kontakta mig då gärna via telefon eller mail och skriv när du vill bli kontaktad.

  075-243 26 76  hakan.franzen@trygghansa.se

De fem vanligaste frågorna just nu:

 • Vilken typ av brandvarnare ska man välja?

  När du köper en brandvarnare har du några val att göra, men se alltid till att den har standardmärkningen SS-EN 14604.

  Du kan sedan välja antingen en brandvarnare som är ansluten till elnätet (med ett reservbatteri) eller en helt batteridriven.

  Vissa batterier behöver du byta en gång per år och andra typer räcker upp till tio år. Det är viktigt att du kollar batterierna minst en gång om året.

  Tänk också på att en gång per år dammsuga brandvarnaren utifrån.

 • Hur ska man montera min brandvarnare på bästa sätt?

  Rök stiger uppåt, montera därför brandvarnaren i taket, minst 50 cm från väggen. Om du bor stort behöver du en i varje rum, eftersom varje brandvarnare får skydda högst 40–60 kvm.

  Tänk på de rum där det finns en brandrisk på grund av elektrisk utrustning och sätt en utanför sovrummet. Se till att du har minst en brandvarnare per våningsplan och en högst upp i trappen.

  Däremot ska du inte ha någon brandvarnare nära köksspisen eller i badrummet, garaget eller hobbyrummet – där kan den nämligen orsaka falsklarm.

 • Behöver man en brandsläckare om man bor i villa?

  En brandsläckare är en bra investering för säkerheten i ditt hem, det behöver vi säkert inte säga.

  Du behöver tänka på fyra smarta saker:

  skaffa rätt brandsläckare placera den lätt åtkomligt lär alla hur den fungerar testa den regelbundet genom att vända på den ibland så att pulvret inte riskerar att klumpa ihop sig

  Rekommendationen är att ha minst en pulversläckare på 6 kg i varje hem. Jag tycker att du ska satsa på en per våningsplan

 • Vad skall man tänka på när man sätter in en ny braskamin/kassett i en öppen spis?
  Kontakta ett företag som har en behörighet att göra sådana installationer. Då vet du att jobbet blir korrekt utfört och det är en trygghet när du sedan börjar elda i kaminen.
 • Är det något särskilt man ska tänka på när man grillar?

  Det är jättetrevligt att grilla, men en grill är faktiskt en brandfara och det gäller att vara försiktig. Ställ därför grillen fritt, så att inget runt om riskerar att antändas.

  Ha vatten eller en brandsläckare i närheten. Om du grillar med kol eller briketter, se till att askan är kall, innan denna kastas. Lägg den gärna i vatten, för att vara på den säkra sidan. 

Checklista

Skriv ut vår guide hur du brandövar hemma eller i sommarstugan här!

​​

Beställ en brandsläckare 

Säkerhetsprodukter till bra priser. ​​​

Besök vår säkerhetsshop

Smarta tips på Facebook

Få nyheter, tips och råd. Ställ dina frågor till oss. 

Besök oss på Facebook

​​​  

Känn dig hemma med oss

Vår hemförsäkring ger trygghet i din vardag.


Läs mer och teckna

Ok, jag förstår