Innan du reser utomlands

​​​​​Innan du reser utomlands är det några saker som är bra att tänka på, till exempel när det gäller försäkringen och vilka dokument du kan behöva ha med på resan.


Reseförsäkring ingår i vår hemförsäkring

I vår hemförsäkring ingår en reseförsäkring som ger dig skydd på resan i upp till 45 dagar. Det gäller oavsett om du reser utomlands eller inom Sverige. Du kan förlänga skyddet genom att teckna förlängt reseskydd – ring oss på 0771–111 110 då hjälper vi dig.

När du reser utomlands rekommenderar vi att du har med dig ett servicekort, som är en sammanfattning av reseförsäkringen i vår hemförsäkring. Skriv ut servicekortet och lägg det gärna i ditt pass.

Intyg om reseförsäkring

Vissa länder, till exempel Thailand, kräver ett intyg som visar att du har en reseförsäkring som gäller vid sjukdom, inklusive covid-19. Kontakta oss för att beställa intyg om reseförsäkring.

Sjuk eller skadad före avresan?

Är du sjuk, har en kronisk sjukdom eller behandlas för en skada? Genom hemförsäkringen kan du få en kostnadsfri medicinsk förhandsbedömning av SOS International innan du reser utomlands.

SOS bedömer hur stor risk det är att du kan behöva vård under resan. Sådan vård betalar du alltid själv, eftersom reseskyddet bara gäller skador och sjukdomar som uppstår på resan. Tänk på att bedömningen sker utifrån de uppgifter du lämnar idag. Om ditt tillstånd förändras innan avresan, behöver du få en ny bedömning från SOS.

Läs mer och få medicinsk förhandsbedömning.

Gravid?

Vår gravidförsäkring gäller även när du befinner dig utomlands. Dock får du inte ersättning för kostnader för vård utomlands i samband med graviditeten eller förlossningen.

Om du har vår hemförsäkring gäller reseförsäkringen i den till och med graviditetsvecka 28, och resans första 45 dagar. Fram till dess kan du få ersättning för vård utomlands på grund av graviditeten eller förlossningen.

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du är gravid och ska resa.

Om du ska resa med egen bil utomlands

Att resa med bil är mycket lättare än man kan tro, och din försäkring fungerar på samma sätt utomlands som i Sverige. I vissa fall kan du behöva ett internationellt trafik­försäkringsbevis, ett så kallat grönt kort, som visar att du har en giltig trafikförsäkring. Läs om vad du behöver tänka på när du reser med egen bil utomlands.

Ska du ansöka om visum till ett land som kräver ett försäkringsintyg?

För att få resa till ett fåtal länder, till exempel Ryssland, behöver du ett särskilt försäkringsintyg för att söka visum. Intyget behövs endast om du ska resa till länder som kräver det. Försäkringen måste vara betald under den period som intyget ska gälla och du beställer intyget genom att kontakta oss. Intyget skickas till dig med posten, och det tar ungefär 4–5 arbetsdagar innan det kommer fram. Tänk därför på att beställa det i god tid före din avresa.

Checklista inför resan

  • Beställ intyg om reseförsäkring om du ska resa till ett land som kräver det, till exempel Thailand. Med intyget får du ett bevis som visar att du har en reseförsäkring som gäller vid sjukdom, inklusive covid-19. Beställ intyget genom att kontakta oss.
  • Skriv ut servicekort om du har din hemförsäkring hos oss.
  • Teckna ​U​tökad reseförsäkring om du vill ha extra skydd, som exempelvis avbeställningsskydd.
  • Teckna förlängt reseskydd om du ska vara borta i mer än 45 dagar. Förläng reseförsäkringen genom att kontakta oss.
  • Gör en medicinsk förhandsbedömning hos SOS​ om du är sjuk eller skadad innan avresan.
  • Beställ grönt kort​​ om du ska ta med egen bil på resan
  • Beställ försäkringsintyg om du ska resa till länder som kräver det, till exempel Ryssland. Beställ intyget genom att kontakta oss kontakta oss.
Ok, jag förstår