Innan du reser – resebevis, tips och checklista

​​​​​​​​​​​​Tänk på det här innan du åker utomlands​

​​​​​​​​​​​​​Innan du reser utomlands är det några saker som är bra att tänka på när det gäller försäkringen. Till exempel att du ska ha ett resebevis med dig utifall olyckan är framme och du behöver vård utomlands. Här hittar du våra tips och en checklista.

Reseförsäkringen​ ingår i vår hemförsäkring

På resan bör du ha en bra reseförsäkring. I vår hemförsäkring ingår en reseförsäkring som ger dig skydd på resan i upp till 45 dagar​​. Det gäller oavsett om du reser utomlands eller inom Sverige. Du kan förlänga skyddet genom att teckna förlängt reseskydd – ring oss på 0771–111 110 då hjälper vi dig. Vill du ha avbeställningsskydd? Då tecknar du vårt tillägg Utökad reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskyddet​.

Resebevis – ett intyg på din reseförsäkring

När du reser utomlands rekommenderar vi att du har med dig ett resebevis eller ett reseintyg, reseförsäkringsbevis, servicekort eller försäkringskort som det också kallas. Resebeviset är en sammanfattning av reseförsäkringen och du kan behöva visa upp det om du till exempel skulle bli sjuk eller skadad på resan​.

Vilka länder kräver resebevis?

Det är inte alla länder som kräver ett resebevis, men vissa gör det. Landets ambassad eller reseföretaget som du bokade med kan informera dig om det behövs eller inte. Resebeviset intygar också att du har en ansvarsförsäkring, något som krävs när du till exempel åker skidor i Italien.

Försäkringskassans EU-kort för vård utomlands

Om du ska resa i Europa – kom ihåg att ta med dig EU-kortet. Det är ett bevis på att du som EU-medborgare har rätt till gratis sjukvård på offentliga sjukhus inom EU/ESS/Schweiz och Storbritannien. Läs mer och beställ ditt EU-kort på Försäkringskassans hemsida.

Särskilt försäkringsintyg för visum

För att få resa till ett fåtal länder behöver du ett särskilt försäkringsintyg för att söka visum. Intyget behövs endast om du ska resa till länder som kräver det. Försäkringen måste vara betald under den period som intyget ska gälla och du beställer intyget genom att kontakta oss​. Intyget skickas till dig med posten, och det tar ungefär 4–5 arbetsdagar innan det kommer fram. Tänk därför på att beställa det i god tid före din avresa.

Försäkringsintyg för visum till Ryssland
Vi utfärdar tillsvidare inte försäkringsintyg för resa till Ryssland och Belarus.

​Om du blir sjuk eller skadad innan resan

Är du sjuk, har en kronisk sjukdom eller behandlas för en skada? Genom hemförsäkringen kan du få en kostnadsfri medicinsk förhandsbedömning av SOS International innan du reser utomlands. 

S​OS bedömer hur stor risk det är att du kan behöva vård under resan. Sådan vård betalar du alltid själv, eftersom reseskyddet bara gäller skador och sjukdomar som uppstår på resan. Tänk på att bedömningen sker utifrån de uppgifter du lämnar idag. Om ditt tillstånd förändras innan avresan, behöver du få en ny bedömning från SOS. Läs mer och få medicinsk förhandsbedömning

​Om du blir sjuk eller skadad på resan

Om du blir sjuk eller skulle råka ut för ett olycksfall på resan ska du kontakta SOS International. De ger dig hjälp direkt på plats. Anmäl sedan händelsen till oss så snart du har möjlighet. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om något händer utomlands och hur reseförsäkringen gäller.​

​​​Om du är gravid och ska resa

Vår gravidförsäkring gäller även när du befinner dig ​utomlands. Här kan du hitta mer information om att resa som gravid.​

Läs mer om att resa som gravid.​​​Grönt kort – för dig som ska resa utomlands med bil!​

Att resa med bil är mycket lättare än man kan tro, och din försäkring fungerar på samma sätt utomlands som i Sverige. I vissa fall kan du behöva ett internationellt trafikförsäkringsbevis, ett så kallat grönt kort, som visar att du har en giltig trafikförsäkring. Läs om vad du behöver tänka på när du reser med egen bil utomlands

Beställ grönt kort här.​

Checklista inför resan